Zelfvoorzienend?

Veel mensen binnen onder andere de permacutuurbeweging hebben als ideaal een zelfvoorzienend bestaan. Om op deze manier onafhankelijk te zijn van anderen en dan met name van instanties en grote bedrijven. En tegelijkertijd zelf te kunnen beslissen over wat te eten en hoe dat eten wordt geproduceerd. Ook ik deelde dat ideaal eens.

Tegenwoordig ben ik daar van teruggekomen, ik geloof er niet meer in dat zelfvoorzienend zijn per se beter is. Maar het grootste nadeel vind ik toch wel het harde werken. Oké, ik houd er ook wel van op z’n tijd zwaar lichamelijke arbeid te verrichten als houthakken, brood bakken, zagen en andere dingen die je allemaal moet kunnen en willen om zelfvoorzienend te zijn. Maar dan wel wanneer ik er zin in en tijd voor heb.

Het alles zelf doen kost nou eenmaal een hoop tijd en energie. Om geld te besparen moet je dingen zelf doen. Maar daar heb ik lang niet altijd zin in. Ik wil ook luieren, lezen op de bank, wandelen, fietsen, kletsen met vrienden kortom flierefluiten. En ik wil weg kunnen als ik daar zin in heb zonder terug te moeten om aardappels te poten, pompoenen te zaaien, hout te hakken, enz. enz.

Volgens mij kan je op veel andere manier onafhankelijk zijn en tegelijkertijd ben je altijd van anderen afhankelijk maar hoeft dat niet per se erg te zijn.

Door weinig eisen te stellen aan je omgeving, door sober te leven van weinig geld en daar genoeg aan te hebben en blij mee te zijn ben je ook een stuk onafhankelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.